Център за безопасност

Центърът включва страници за безопасността на родители, бавачки и дома. В тях са включени съвети за предпазване от евентуални опасности и начините за справяне с тях. В кодекса за добри практики са описани нормативните документи към които се придържаме при работата с деца, както етичните и морални норми на поведение, които прилагаме в практиката.
За Вас, Родители, създадохме страница със съвети как да прецените бавачката, която ще се грижи за Вашето дете. За Родители
За Вас, Бавачки, създадохме страница със съвети как да се предпазите при започване на нова работа. За Бавачки

Център за Безопасност

Професия детегледачка съществува от години по-рано. Тя е възникнала още по времето, когато аристократи и заможни семейства имали възможност да наемат такъв тип жени и то не поради ангажираност на майката, защото такава в заможните домакинства жената не е ходела на работа, а поради социално положение.

Днес бавачка за децата се наема, в много повече ситуации. Сред най-честите случаи са:

Когато липсват време и финанси за двамата родители или двете са взаимосвързани.

Ако майката се откаже от професията си по време на майчинството, то надделява недостига на средства.

Когато се налага да излязат някъде и двамата родители или единият често пътува.

Когато няма роднини, баби и дядовци, или такива не живеят наблизо и не могат да поемат гледането на детето, дори за няколко часа.

Понякога дори да има такива, невинаги е възможно да се облягаме на тях периодично.

Макар и малко нова професия за разбиранията й в детайли у нас, вече има много жени, които предлагат подобен вид услуги.

Често на родителите са принудени да намерят не само спешно и незабавно, но и срещу скромно заплащане детегледачка за своето дете. Тогава на помощ се явяват агенциите за наемане на бавачки.

Бавачката за децата си е истински дар за всяка мама. Тогава майката е свободна, детенцето добре обгрижвано, а детегледачката има ангажимент, за който работи срещу заплащане.

Има някои договорки, в които бавачката може да обслужва и дома – да се справя с реда на детската стая, да почиства, да поддържа уюта, да приготвя вечерята и пр, но това винаги се уточнява предварително.

Най-важното изискване за детегледачката е да следи за безопасността на повереното й дете.

За родителите и предимно за майката се появява великата дилема; „Как да попаднете на подходяща бавачка“. Това може да си е цяла наука и също крие своите притеснения.

Щом става дума за най-скъпото ни, тук нямаме право на грешки. И все пак в полза на всички родители е да имат цял списък със съвети за безопасно намиране на добра бавачка за своето дете. Наред с това е нужен и списък с безопасни условия на работа на самата наета гувернантка.

Важен е правилният подход в отношенията между двете страни. От една страна спокойствието на семейството, че поверява грижата за най-ценното ви в ръцете на непознат и от друга страна добре ценената работа на жената, която ще се грижи за детето.

Трудът, който полагат детегледачките не е за подценяване. По време на часовете, за които е наета бавачка, тя изразходва не само физически сили, но и много емоции, подхожда с обостряне на вниманието към всеки детайл, а наред с това винаги трябва да реагира гъвкаво и адаптивно, спрямо всяка извънредна ситуация. Всичко това са важни качества, които правят професията изключително прецизна, а кандидатката трябва да е много точна.

По отношение безопасността за семейството, такава се свежда до намиране на детегледачка, която да е съвестна, отговорна, честна, принципна, чиста и да спазва редица морални кодекси. В началото винаги е трудно да се гласува доверие на напълно непознато лице, което не само ще обитава домът за известен период от време, но и ще трябва зорко да следи за реда и най-вече здравето и целостта на детето.

Вземайки под внимание тези деликатни моменти в избора на всяка от двете страни – родители и бавачки, агенция за наемане на бавачки има за цел да осигури гарант на всяка от тях.

Тя се грижи да са спазени всички по-горе споменати критерии, както и за коректността в плащания, работно време, прилагане на професионален подход към деца от различна възрастова група, съобразно нуждите и пр.

Именно поради тази причина е създаден Центърът за безопасност към Агенция за наемане на бавачки, който се грижи всичко да е на най-високо ниво и нито една от двете страни да не е ощетена.

Ние от Бавачки.bg не спираме да се развиваме и да предлагаме най-доброто за родители, кандидатки за работа като детегледачки и най-малките децата. Затова създадохме специална страница, в която всеки да открие полезни съвети, да изкаже мнение, да даде препоръки. Оставаме винаги отворени към нови идеи, с цел непрестанно подобряване на предлаганите услуги и сме на разположение по всяко време.

Доверете ни се, когато имате най-голяма нужда, когато се чувствате в безизходица или просто ако искате най-доброто за себе си и вашите потомци!

Център за безопасност за родители

Следвайте тези стъпки, за да съберете информация, да прецените Вашите нужди и изисквания при определяне:- Кой е най-подходящият за Вашето семейство.


Започнете със скрининг за потенциалните кандидати

Проведете първоначален скрининг, за да създадете кратък списък с детегледачи, които отговарят на нуждите на Вашето семейство.

Прегледайте профилите на полагащите грижи

Когато проучвате кандидати за работа , внимателно преглеждайте техния опит, образование, сертифициране и заетост в графика.

Прочетете отзивите за бавачката

Отворете препоръките, посочени в профила на бавачката, за да получите допълнителна представа и не се колебайте да поискате повече справки. Вижте какви са отзивите от другите родители, които са наемали дадена бавачка в миналото. Техният поглед върху представянето и личността на бавачката може да Ви помогне да решите дали някой е подходящ за Вашето семейство.

Извършване на основни проверки за безопастност

Важно е да знаете, че проверка се извършва от служители на агенцията преди кандидатът да бъде допуснат до работа.

За целта се изисква:

 • Свидетелство за съдимост.
 • Медицинско свидетелство от личен лекар че кандидатът няма заболявания които могат да попречат за изпълняване на задълженията му.
 • Сертификат за “Първа долекарска помощ“ в центровете на БЧК.
 • Бележка от психодиспансер че кандидатът не се води на очет.
 • Допънителни психо-тестове в агенцията.


Обучения в агенцията-

 • За отлеждане, физическа дееспособност, психологическо и конюгтивно развитие на децата по възрасови групи.
 • За помощ при отглеждане на деца със специални нужди.
 • За обучение на децата по методите на Мария Монтесори.


Ако кандидатът не премине тази част от процеса на скрининг, няма да бъде допуснат до уебсайта.

Така че, след като имате кратък списък с кандидати, Ви препоръчваме да направите основна проверка на всеки един от тях. 


Интервюирайте кандидатите, за да определите най-добрите си варианти

След като сте ограничили търсенето си до три до пет кандидата, е време да проведете интервюта. Не сте сигурни какво да попитате? 

Предлагаме Ръководство за интервюта за всеки етап от процеса.

Достигнете до краткия си списък

Не забравяйте, че винаги е необходимо да действате внимателно, когато общувате с някой, когото не познавате . Препоръчваме ви, когато се свързвате с потенциална бавачка да комуникирате чрез сайта  и  да не давате фамилията си, личния си имейл адрес, домашен адрес, телефонен номер, място на работа или друга идентифицираща информация. Също така не се колебайте да спрете да общувате с някой, който ви налага натиск за лична или финансова информация, и незабавно да уведомете екипа. Ние ще се погрижим за Вашата сигурност.

Запознайте се с  лично интервю

Направете окончателния си списък и се запознайте с кандидатите лице в лице, за да зададете по-задълбочени въпроси. За да сте сигурни, че и двете стани сте на едно мнение относно спецификата на работата, дисциплината, отговорностите и всякакви други очаквания, които може да имате. За първоначалното си интервю, трябва да се срещнете с хората, в кафене или друго популярно обществено място с други хора наоколо. По този начин можете да оцените кандидата най добре, преди да го поканите в дома си.

Вземи одобрението на детето

Дори ако вече сте се насочили към конкретен кандидат, не забравяйте да го представите на децата си, за да видите как се разбира с тях. Ако нещата вървят добре, децата  могат да ви помогнат да определите най-добрите кандидати. 

Имайте в предвид, че ако някой, има проблеми да се грижи за децата Ви, докато сте наблизо, вероятно не може да се справи с тях, докато сте навън.


Щом приключите с интервютата и почувствате, че сте намерили идеалния грижовен човек. Страхотен! Само още няколко стъпки, които могат да Ви помогнат да сте сигурни че Вашето дете е в безопастност и добре обгрижено.


Наблюдавайте поведението, както на децата, така и на бавачката, за да сте сигурни, че всичко е наред

След като наемете бавачката, наблюдавайте я по време на работа, за да сте сигурни, че отговаря на Вашите очаквания. 

Когато се приберете вкъщи, попитайте бавачката какво са правили през деня. Също така е добра идея да попитате децата си как се наслаждават на времето си с нея. Техните реакции или чувства могат да разкрият много за това, което се случва, когато не сте наоколо.

Гледайте за предупредителни знаци от страна на бавачката

Предупредителните признаци включват липса на енергия и ентусиазъм, покровителство или нежелание за промяна. Допълнителните признаци има когатао бавачката обвинява детето Ви за проблеми, които то не причинява или изисква ниво на перфектно поведение, с  което детето не може да се справи.

Гледайте за предупредителни знаци на децата

Следните признаци биха могли да показват нещо по-сериозно от неразбирателство:

 • Поведението на детето се променя драстично (става изключително прилепващо или агресивно)
 • Детето плаче, крещи и ви моли да не си тръгвате, когато пристига бавачката
 • Детето развива необясними синини, изрезки или изгаряния
 • Детето губи апетит или започва да има повтарящи се кошмари
 • Детето действа безразлично, когато пристига бавачката

Това са само няколко примера. Ако забележите предупредителни признаци, незабавно предприемайте действия.

Правете често проверки, за да наблюдавате напредъка

Добрата комуникация с Вашата бавачка ще доведе до добра връзка. Не забравяйте да отделите поне пет минути, за това  когато се върнете у дома. 

Посъветвайте се с децата си с въпроси

 Посъветвайте се с децата си с отворени въпроси за техния ден, но се опитайте да не давате оценка или да водите по време на дискусията. Уважавайте чувствата на децата си и винаги ги приемайте сериозно, особено отрицателните коментари.

Помолете съседа да внимава

Намерете доверени съседи, за да държите под око нещата, когато не сте у дома. Помолете ги да ви уведомяват, ако нещо изглежда съмнително.

Влезте в къщи без предупреждение

Неочакваното прибиране Ви позволява да видите как Вашата бавачка взаимодейства с детето ви. Това е чудесен начин да  почувствате как вървят нещата, когато не сте там.

Инсталирайте камера

Инсталирането на камера често помага на родителите да облекчат  страховете си, че оставят детето си с помощник.


С тези съвети, ще се почувствате по-уверени и сигурни, че сте намерили подходяшият вариант за Вашето семейство.

В замяна на това, Вашата бавачка ще се чувства добре и ще бъде уважавана - чудесно начало на силна връзка с един от най-важните хора в живота на Вашето дете.


Център за безопасност за бавачки

Вашата защита е толкова важна, колкото и опазването на децата. Грижата за децата не винаги е за забавление и игри!

 

Ако сте бавачка на лов за Вашата следваща работа и искате да се свържете с нови семейства, които търсят някой като Вас, агенцията е  идеалното място да започнете. Но е важно да поддържате най-сигурната безопасност в процеса на намиране на съвършената работа. 

Когато първоначално се свързвате със семейства, имайте предвид, че не се проверяват със свидетелство за съдимост или свидетелство от психо-диспансер, затова не забравяйте да комуникирате винаги чрез уебсайта и никога да не посочвате лична информация - фамилно име, имейл адрес, домашен адрес, телефонен номер, място на работа или друга идентифицираща информация.  

Използването на нашата система за съобщения също така възпрепятства членовете да използват вашия личен имейл за нещо друго, освен да обсъждат работата си в агенцията (например спам).

Престанете да общувате с всеки, който ви налага натиск за лична или финансова информация, и незабавно уведомявайте ръководството на агенцията и полицията.  

След като сте се свързали със семейство, което изглежда е подходящо, вземете предпазни мерки – избрали сме някой основни съвети коити биха били полезни :

 

Как да останете в безопасност по време на интервюто и на работното място?

 

Подгответе се

Всяка работа е различна, защото всяко семейство има различни нужди и очаквания.  Преди интервюто с родител, помислете за задачите и задълженията, които бихте се съгласили да изпълнявате. При интервюто, трябва да сте наясно и да сте съгласни с това, което клиентът иска. Ваша отговорност е да се чувствате сигурно и удобно в новата си среда. Безопасността на нашите бавачки е от голямо значение за нас и ние желаем, да се чувствате добре по всяко време. Ако смятате, че едно семейство може иска твърде много, винаги можете да намерите друга работа, която е по-добра.

 

Използвайте интуицията

Преди да се срещнете с едно семейство, направете уговорка с тях по телефона.  Не забравяйте, че  процеса на интервюто е двупосочен, както за семейството което иска да се убеди че наема правилния човек, така то помага да определите дали дадено семейство е подходящо за Вас.  

Ако след интервюто не смятате, че можете да работите за това семейство, е добре още тогава да откажете работата. Но ако първият разговор върви добре, можете да организирате по-задълбочено интервю в кафене, парк или друго обществено място с други хора наоколо, най добре е да присъстват децата, защото ще прекарвате определено време заедно и е задъжително да се харесате взаимно.  

Не забравяйте, че "ако всичко изглежда прекалено добре , е възможно да не е истина   ..."

Ако семейство публикува обява за работа с екстравагантни обещания за плащане или часове, бъдете предпазливи.Може да се окаже че след като Ви наемат ще имате и други задължения  освен уговорените.

Ако при никакви обстоятелства се почувствате застрашени или несигурни, тогава трябва да напуснете веднага, стига да не оставяте децата  без човек от семейството или Ваш замесник от агенцията. Като разбира се трябва да се свържете с нас незабавно.

 

Бъдете сигурни в работата

Преди да започнете нова работа, кажете на приятелите и семейството си всичко за това. Нека приятел или роднина да знае точно къде се намирате и какво правите, кога се очаквате да се върнете. Уверете се, че Ваш приятел или роднина има копие на данни за контакт, адрес, име на клиента и телефонен номер, ако има такива. Придържайте се към списъка с границите, които сте направили преди интервюто. Ако родителят ви помоли да направите нещо, което ви кара да се чувствате неудобно, учтиво им напомняйте за дискусията, която сте имали по време на интервюто. - Съжалявам Сара, не мога да подготвя ПБ и Д за Дана заради алергията ми към ядките.

 

Мобилност

Винаги гледайте мобилния телефон да със Вас. Ако нещо се случи на Вас или детето (децата) да можете веднага да позвъните на 112, родителите им или на Ваш близък за помощ.

 

Насоки за безопасност в работни отношения

Използвайте формуляра за договор за посредническа дейност за собствената си защита. Уверете се, че тази форма е попълнена и подписана при започването Ви на всеки нов ангажимент, тъй като ясно посочва очакванията на всяка от страните.

Като агенция за бавачки ние на сме ваш работодател и не поемаме никаква отговорност за злополука, нараняване, заболяване, загуба или вреда, от  клиенти или други лица. При съглсяване да работите за нас  Вие приемате условието, че Bavachki.bg е изключена от отговорност в случай на злополука.

Като бавачка включена в платформата, не сте в състояние да правите частни резервации с клиенти на агенцията. Ако това бъде открито, таксите ще се прилагат както за Вас, така и за клиента  и ще бъдете изключени от екипа на Bavachki.bg !

Плащането на Вашата работа се дължи в края на Вашия ангажимент. Семейството заплаща дължимата сума по банков път. Агенцията не носи отговорност за каквито и да било платежни спорове между клиент и Вас.

Ако се наложи да анулирате на вече поет ангажимент, трябва да ни уведомите не по-късно от 72 часа преди уговорения час за започване, което дава на агенцията време да намери заместник. Ако анулирането Ви се извърши в рамките на 24 часа след началото на работното време, Вие трябва да се свържете директно с агенцията и клиента. Като обаждането трябва да е с любезен тон и да приключи с извинение. Ако сте потвърдили,че поемате ангажимента, тогава сте отговорни да го изпълните, това е важно за репутацията на предоставената услуга  и останалата част от екипа на Bavachki.com.

Ние поставяме безопасността и сигурността на всички в агенцията на първо място. Не се колебайте да съобщавате имейли или публикации за работа, които изглеждат подозрителни. Това е най-добрият начин да подобрим опита си и да поддържаме обществото си в безопасност. Постоянно преглеждаме членовете и публикациите, но можем да направим работата още по-добра с Вашата помощ.

 

Обратна връзка

Може да бъдете помолени да предоставите конструктивна обратна връзка и коментари за завършените задачи и клиентите.

Поисканата обратна връзка е Вашето мнение по въпроси, които са от значение за всяка конкретна работа и клиент и това не е злонамерено или клеветническо. Не забравяйте, че клиентът има право да види какво се говори за него.

Въпросите за обратна връзка включват (но не се ограничават до):

 • Надеждността на клиента; (Например брой деца и часове) - дали са се върнали в къщи навреме?
 • Имахте ли други задължения, освен уговорените ?
 • Баха ли помещенията подходящи (т.е. имаше ли някакъв проблем с неограден басейн, болно дете или домашни любимци например)?
 • Смятате ли, че не сте сигурни по някаква причина?

Обратната връзка има за цел да предостави Вашето мнение за клиента и помещенията му, предполагайки, че клиентът може отново да използва Bavachki.bg.  

Агенцията насърчава обратната връзка, както с  положителни, така и с отрицателни мнения, ако смятате, че е необходимо. Не забравяйте, че всички отзиви, които предоставяте, са само Вашето мнение, а не това на Bavachki.bg.

Моля, не се колебайте да се свържете с нас, ако имате някакви запитвания.

5 стъпки в безопасността

За всеки от нас е ясно, че да работиш с деца е не само привилегия, но и огромна отговорност, към професията на която сме се посветили и към самите нас, като хора и професионалисти.

За да бъдете уверени и спокойни, че Вашето дете ще бъде в сигурни ръце, ръководството на агенцията създаде:

Център по безопасност

Тук ще намерите страници за бавачки и родители със съвети, предложения насоки на Вашето внимание към наглед, дребни неща, на които може би в даден момент няма да обърнете внимание или ще сметнете за маловажни. В центъра има страница и безопасност в къщи, тя напомня за важни детайли за безопасността у дома.


Кодекс за добри практики

В него са изложени нормативните документи в законодателството на Р.България и Европейското законодателство. Етични кодекси и морални норми, към които ръководството и целият екип се придържат в работата си.


Обучения на бавачките

Обучаваме нашите бавачки по иновативни подходи в отглеждането и развитието на децата, за да продължат и доизградят започнатия в семейството от Вас родителите, процес на възпитание и развитие на морални и духовни ценности. Обученията са 8 модула: 

 • Физическо развитие  
 • Психическо развитие 
 • Когнитивно развитие  
 • Хранене 
 • Обучения за помощ при отглеждане на деца със специални нужди  
 • Обучения за възпитание по метода на М.Монтесори 
 • Обучения за създаване на.........навици в децата
 • Чести заболявания на децата

С което гарантираме, че всяка бавачка е запозната с възрастовите особености на повереното ѝ дете и може да положи необходимите грижи за него.


Обратна връзка

За родители - Насърчаваме оставянето на отзиви за работата на бавачката. Провеждаме непрекъснати проучвания на семействата относно работата на агенцията.

За бавачки - Осъществяваме регулярни срещи с бавачките, на които разговаряме за проблеми възникнали в естеството на работа, за такива които евентуално могат да се случат и кой е най-добрият начин за решаването им.


Вашето мнение и предложения са ценни за нас. Ние смятаме, че така можем да подобрим опита си, да поддържаме нашето общесто в безопасност и да продължим да се развиваме взаимно.


Скъпи родители,

Знаем, че е трудно да поверите детето си на непознати хора, защото ние също сме родители. Трудно е, защото за всеки от нас е важно най-скъпото му същество да бъде на сигурно място, където ще го обичат и ще се грижат за него с нежност и внимание.

В наше лице имате верен съюзник! Направете тази стъпка. Доверете ни се!

Безопасност вкъщи

Малките деца, нямат поч­ти никакъв опит и с любопитство изслед­ват околния свят, не могат да преценят потенциалните опасности, породени от водата, огъня, електричеството, отравя­нията и различни предмети от ежедневие­то.


Жилищни и общи помещения

   Най-често мястото на злополука са общи­те помещения, напр. кухнята и дневната, просто защото в тях се прекарва голяма част от свободно време.

   Същото важи и за свърз­ващите ги помежду им коридори, стълби­ща и врати.

   Най-опасни в такива помеще­ния са паданията върху хлъзгав под, нара­нявания от остри ръбове на мебели, изга­ряния, причинени от печки или други отоп­лителни уреди.

 • Падането върху хлъзгави или неравни по­дове, най-вече в банята или в пералното помещение, е една от честите причини за травми. Затова трябва незабавно да почиства­те, ако нещо бъде изсипано на пода. Имай­те предвид, че сапунът и другите почист­ващи препарати могат да направят хлъз­гав дори и грапавия под. Затова старател­но го забърсвайте с чиста вода и го подсу­шавайте добре.
 • Дръжте чантите си далеч от обсега на детето. В тях то може да се нарани с нещо остро, като химикалка, молив, пила за нокти и др.
 • Монтирайте райбер или ключалка в горната част на вратите, които не искате детето да може да отваря, за да не се нарани.
 • Изхвърлете или приберете всякакви мъхести рогозки, килими и изтривалки. Лазещото бебе събира всякакви мъхести кълба, които могат да станат причина за задавяне или задушаване.
 • Монтирайте предпазни гумени накрайници на всички остри ръбове, особено на масите, уредите, шкафовете и т. н.
 • Научете кои растения са опасни и кои не. Ако се окаже, че отглеждате от потенциално опасните, изнесете ги на балкона и ограничете достъпа до него
 • Електрическите контакти трябва да са извън досега на детето и да са снабдени с пред­пазни капачета в цялата къща.


 Кухня

    Като се вземат под внимание различните кухненски уреди и подправките, които се използват при приготвянето на храната, не е чак толкова необичайно, че в кухнята се крият твърде много опасности.

 • Поставяйте съ­довете с горещи течности колкото е въз­можно no-навътре от ръба на масата или плота за сервиране, така че децата да не могат да       ги достигат.
 • По същите съображения завъртайте дръжките на тендже­рите навътре, когато са на котлона.
 • Използвайте вътрешните котлони на печката.
 • Всички остри и режещи предмети трябва да са в достатъчно висок шкаф ако няма такъв да е обезопасен със заключващо устройство.
 • Когато има­те работа в кухнята, винаги оставяйте малките деца в проходилка или ги възпирай­те от влизане в кухнята.
 • Комбинацията от висока температура и възпламеними добавки (напр. олио и животински мазнини) превръща кухнята в място, където лесно може да възникне пожар или други инциденти.

Баня

   За малките деца банята представлява още едно от опасните места вкъщи. Най- вероятните злополуки са поражение от електрически ток и удавяне. Затова нико­га не оставяйте децата в банята без над­зор. Винаги изхождайте от мисълта, че малко дете може да се удави и в 1 мл вода.

 • Често се случват и изгаряния с гореща во­да, предимно при бебета. Затова никога не оставяйте бебе в банята заедно с де­те, което вече може само да отвори во­допроводен кран.
 • При къпане на детето винаги наливай­те във ваната най-напред студена вода. При доливането на гореща вода периодич­но проверявайте температурата с ла­кът. Сложете детето във ваната едва ко­гато водата се усеща приятно топла (не гореща).
 • Обвийте гумена лента около поставката за тоалетна хартия. Съвет: Тоалетна хартия вероятно няма да им навреди, но това ще ви спести от почистване по-късно! 
 • Дръжте капака на тоалетната чиния затворена.
 • Скрийте горещите инструменти (напр. преса за коса, сешоари за коса и т.н.) и всичко свързано с кабел.


Спални

Малките деца обичат да „пътешестват“, но не осъзнават опасностите, които съ­ществуват. Много от злополуките с деца са свързани с паднали мебели в спалните и детските стаи.

Детската стая е място, където деца­та могат да играят на воля, защото там играта им е по-свободна, от­колкото на друго място в къщата. Към въз­можните опасности спадат двуетажните легла, прозорците и опасните играчки.

 • Долепените до стените мебели и надстройки трябва да са здраво закрепени за тях или да са тол­кова масивни, че да не може да ги отмес­ти дете. 
 • Двуетажните лег­ла не са подходящи за деца под деветгодишна възраст. Ако заради ограниченото пространство има такова, то тогава горното легло трябва да има ограничител, за да не падне детето от него, докато спи. Горният край на ограничителя трябва да е поне с 15 см по-висок от матрака.
 • За да предотвратим падане на детето, прозорците, които са на височина по-малка от 1,5 м от пода, не трябва да се отварят повече от 10 см или пък трябва да са обезопасени с решетки или по друг начин.
 • Никога да не се поставят мебели толкова близо до прозорец, че дете да може да се покатери по тях и да го достигне. Ако мебелите не са със заоблени ръбове,има риск от сериозни наранявания при евентуално падане.
 • Погрижете се за прибирането на играчките, за да не се търкалят из стаята и в тях да се спъне някой.
 • Бъдете внимателни ако пердетата и щорите имат дълги висящи шнурове.
 • Бебешките креватчета също крият опасности от травми.Ако страничните прегради не са толкова високи,детето може да се покатери през тях. Пролуките на решетката трябва да са достатъчно малки, за да не може дете­то да пъхне главата си или някой крайник.
 • Демонтирайте от креватчето всички дребни детайли, които биха могли да бъ­дат поставени в устата.
 • Не оставяйте големи играчки при дете­то, които могат да бъдат използвани от него, за да се покатери по тях и да излезе.
 • Никога не оставяйте чанта/столче за но­сене на детето заедно с него върху маса, легло или пейка. За предпочитане е да не повивате или обличате детето върху ма­са, легло или подобни (може да падне), а върху кърпа на пода.
 • Не оставяйте бебето без надзор в проходилката. При нея съществува най-голям риск от опасна ситуация.


Детски играчки

Лошо направените или погрешно избрани играчки могат да доведат до сериозни, дори фатални последици. Децата до тригодишна възраст са най-силно застрашени, предимно от задушаване след аспира­ция на (части от) играчки. Малките деца обичат да поставят малки предмети в устата си като копче­та или монети и други малки части, напр. стъкленото око на плюшена играчка.


Основното правило гласи: Ако играчката мо­же да влезе в кутийката на малкоформатен филм за фотоапарат, значи тя е неподходяща за децата под три години.

 • Някои лошо проектирани играчки пред­ставляват сериозна заплаха. Трябва да вни­маваме предимно за игрите със стрели и лъкове, стреличките за хвърляне, самоле­тите и пушките-играчки, с които могат например да се изстрелват и моливи.
 • Меките играчки, напр. плюшените, мо­гат да създадат проблем, когато шевовете се отпуснат след дълга употреба. Пълнежът (понякога от късчета стиропор) може да бъде поставен в устата и да предизвика задушаване. Затова играчките с пластмасова пяна не са подходящи за деца под тригодишна възраст.
 • Играчките не трябва да имат шнурове, панделки или връзки, които са по-дълги от 30 см. Кърмачетата и малките деца могат лесно да се оплетат и задушат.
 • Върху моливите, боичките и флумастерите трябва да е указано, че не са отровни и леснозапалими.


Предотвратяване на отравяния

Знаем, че децата обичат да „тършуват“ сред почистващи препарати, инсектици­ди, химикали против замръзване и течно­сти за отпушване на канали. Най-честата причина за отравяния все пак са лекарст­ва, обикновено сънотворни, сиропи за каш­лица и антихистамини.

С ненапълно развитите си вкусови и обонятелни усе­щания, в комбинация с голяма порция любо­питство, децата са склонни да поставят в устата си всичко, което им попадне в ръцете. Често смятат таблетките за бонбони, а течните химикали за приятни напитки.

Можете да пре­дотвратите такива случаи, като веднага след употреба оставяте лекарствените средства в обезопасен и недостъпен за децата заключ­ващ се шкаф.

Повечето перални помещения крият същите опасности като кухните и баните.

Затова проверете дали праха за пране, белината и другите почистващи препарати, химическите продукти, спрейовете и други подобни са в заключени шкафове. 


Bavachki.bg използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване

Приемам
Виж още