Начало Безопасност при намиране на детегледачка в условията на пандемия

Безопасност при намиране на детегледачка в условията на пандемия

Никой не е бил подготвен за настоящата ситуация в цял свят – пандемията с новия вирус COVID-19. Още по-малко родителите, за които сигурността и здравето на децата им е основен приоритет. Но животът продължава, работният процес не спира, детските градини и ясли са все още затворени, а възрастните хора (баби и дядовци) си остават в рисковата група. Така че всеки работещ родител започва да си задава въпроса: „Когато се върна на работното си място, кой ще ми гледа детето?“ Един разумен избор си остава наемането на детегледачка. Но ако досега процесът по намиране и започване на работа е бил труден, то сега е станал още по-комплициран и деликатен. Както всички се приспособяват към новите условия на живот, така и ние ще ви насочим към това, как тази на пръв поглед нелесна задача може да се превърне в сигурна възможност, съобразена с всички изисквания за безопасност на здравето на цялото ви семейство, и най-вече – на вашето дете.

 

Намерете кандидат онлайн

 Една от опциите да си намерите доверена бавачка е да наемете такава, чиито услуги са ползвали вече ваши приятели и познати. Дори и да имате късмет и да може да намерите такива потенциални бавачки, този метод за намиране на детегледачка върши работа, но това означава да говорите с хората лично, на живо. Защото такава деликатна тема, от която зависи качественото отглеждане на вашето дете, не е за по телефона. Но с потенциални срещи с други родители и деца увеличавате контактите си и  рискувате да се срещнете накъде с вируса. Затова ние ви предлагаме да пренесете разговорите в интернет. Нашата платформа е чудесна за това. При нас може да намерите познати семейства, които са използвали услугите на бавачка и са останали доволни от нея. И вместо да издирвате контактите им (телефонни номера, профили в социалните мрежи), може просто да се свържете с тях и разговаряте чрез нашата платформа, която е лесна за използване, удобна и надеждна.

 

Интервюрайте първо по телефона

Когато става въпрос да поверите детето си на непознат човек, то повечето родители искат да преценят човека на живо – да се срещнат с него, да разговарят, да го усетят. Ние разбираме много добре това и осъзнаваме колко е важно за един отговорен и грижовен родител. Но новата ситуация изисква нови решения. Ние ви препоръчваме да направите първото интервю по телефона. Насрочете си телефонна среща и поговорете с бавачката. Самият разговор по телефона може да ви даде достатъчно информация, за да прецените дали да продължите с този кандидат. Това стана и основна практика с повечето работодатели, така че откраднете си идеята от опитните. Ако останете доволни от проведената телефонна среща и ви се струва, че тази бавачка може да стане вашата бавачка, то след това направете второ видео интервю – по вайбър, месинджър, скайп – възможностите са много. Там може да видите бавачката и да прецените още по-добре човека. След като приключите и с този „кръг“ на селекция, то най-вероятно до този момент ще сте пресели повечето кандидати и ще са останали само един-двама. Тогава вече може да проведете и интервю на живо. Защото едно е да се срещнеш с десетки хора, излагайки се на потенциален риск от зараза, а съвсем друго е да имаш контакт с броени отговорни кандидати.

         

Проведете безопасна среща на живо

Преди първата си среща на живо, обяснете на отсрещната страна, че държите да се спазват мерките за безопасност. Носенето на маска, ръкавици и очила предпазват и двете страни. Не се ръкостискайте и спазвайте разумна дистанция. Попитайте бавачките в каква обстановка прекарват деня си - дали често са сред хора или спазват указанията и се изолират у дома. Ако имате възможност, осигурете им транспорт от тяхното жилище до вашият дом или мястото, на което ще проведете интервюто. Всичко това ще е само във ваша полза и ще ви осигури повече безопасност и сигурност.

 

Настаняване у дома

В случай, че живеете в голяма къща или апартамент и разполагате със свободна стая, имате възможността и желанието, може да предложите на детегледачката опцията за настаняване във вашият дом. Тя може да нощува при вас и да спестите разкарването й всеки ден, както и евентуалните й контакти с много други хора. Но все пак се разберете предварително за условията на работа, работните часове, евентуално допълнително заплащане при непредвидена ангажираност, разходите по изхранването, свободното й време и организацията по съвместното ви съжителство.

         

Инструкции за хигиена

Напишете на вашата детегледачка инструкции за хигиена, които държите да се спазват. Разпечатайте ги и ги оставите на видно място, така че да се напомня за тях ежедневно. Много е важно да обясните на детегледачката как да пази себе си и вашето дете.

 

Ограничете контактите

За да си осигурите максимална изолираност, и за да намалите до минимум срещите с други хора, което може да ви изложи на риск от зараза, то може да ограничите разходките навън и срещите с други родители и деца. Инструктирайте детегледачката си, че не желаете да събира детето ви с други деца по площадки и паркове. Залагайте на разходки на безлюдни места, между блоковете, в закътани градинки.

 

Ограничете използването на градски транспорт

Всички знаем, че градският транспорт е най-сигурният начин да се сблъскаме с различни хора, бактерии, вируси и зарази. Ако имате възможност, уговорете се с бавачката да идва до вас с личен автомобил или с такси, като вие й компенсирате допълнителните разходи. Инвестирайте във вашата лична сигурност и тази на вашето дете.

 

Корона вирусът не е причина да се лишавате от грижите на бавачка. Просто трябва да вземете допълнителни мерки за сигурност.

Бъдете отговорни и се пазете!

Bavachki.bg използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване

Приемам
Виж още