Заплащане на детегледачка

  • Колко струва заплащането на детегледачката;
  • Как се изчислява часовата ставка;
  • Защо цената на час е такава;
Към калкулатора

Пълно ръководтство за изчисляване на заплащането на детегледачки

В нашата страна обикновено, когато си говорим за заплащане, използваме месечна заплата като отговор на въпроса „Колко получаваш?“. Но грижата за деца е една от индустриите, при която се използва цена на час. Умножете тази цена на час по броя часове в месеца, които детегледачката трябва да е на Ваше разположение, и ще получите месечната заплата.

Много често родителите ни питат: Колко е цената на час на детегледачките?

За родителите, които не са използвали услуги за грижа на деца, е много трудно да се ориентират как върви хонорара за бавачки. При което ние им отговаряме, че нашите детегледачки сами определят своето заплащане. Но да се определи това е цяла наука, поради факта, че има твърде много фактори, които трябва да се вземат под внимание.

Като започнем с продължителността на ангажимента - колкото по-кратък, толкова по-висока е цената, и колкото по-продължителен е ангажиментът, то цената му намалява.

Други критерии са местоположението Ви - в столицата условията на живот са по-скъпи, отколкото в провинцията. Броят деца - повече означава по-трудоемък ангажимент и разбира се задълженията, които бавачката трябва да изпълнява. В това ръководство ще опишем повечето фактори, които влияят върху възнаграждението. В края на страницата ще намерите и калкулатор, чрез който да се доближите възможно най-много до отговора на този много сложен въпрос. Когато публикувате обява в Нашата платформа детегледачките, които кандидатстват по нея, ще изпращат оферти към Вас с желаното от тях компенсация. В следващите редове ще изброим факторите, които се взимат под внимание при изчисляването:

 

Продължителност

  • Имате ли нужда от гледач на пълно работно време, на непълно работно време или просто от време на време?
  • Ако е на непълно работно време, ангажиментът ще бъде ли за едни и същи дни всяка седмица?
  • Работата през седмицата ли е или през почивните дни?

Понякога часовете и дните, от които се нуждаете от бавачка, могат да повлияят на това, колко ще им се плаща. Например, бавачката може да очаква по-висока ставка на заплащане, ако работи в натоварено време, като например през уикендите или по празниците, или ако е извикана на работа в последната минута.

Ако търсите по-редовни грижи - така че детегледачката да може да разчита на този ангажимент дългосрочно, тогава можете да се договорите и за малко по-ниско заплащане. За нужните грижи средните тарифи обикновено са ОК, стига да отчитате фактори като празници, часове с голямо търсене и всякакви допълнителни задачи, за които молите детегледачката да се заеме.

 

Брой деца

Грижите за едно дете са много по-различни от гледането на 2, 3 или повече деца. Плащането трябва да отразява това. Вашата детегледачка трябва да контролира по-голяма група, да се справя с децата, взаимоотношенията помежду им и да бъде по-наясно с груповата динамика, отколкото ако гледа само едно дете.

 

Близнаци / тризнаци

Грижите за две или три деца на една и съща възраст, особено ако са по-малки, имат своите особености. Опитът и подходът към гледането на деца с едни и същи нужди са от изключително важно значение при избирането на детегледачка в този случай. Затова може да очаквате и по-висока цена на кандидатите, за която са склонни да поемат грижите за децата Ви.

 

Допълнителни отговорности

Отговорностите на бавачката при един ангажимент са право-пропорционални на заплащането ѝ - колкото повече отговорности има, толкова по-високо е заплащането. Много детегледачки с удоволствие помагат при домакинствата, стига това да не пречи на грижите им. Някои семейства са склонни да плащат повече за детегледачка, която готви, пуска пералня и води и взима децата от различни институции или допълнителни дейности (училище, градина, уроци, спорт, занимания).

Много често в нашата практика наблюдаваме неразбирателство между бавачката и семейството относно допълнителните отговорности. Проблемът идва още от самото начало - родителите и бавачката правят уговорка за определени отговорности, свързани с грижата, но в последствие добавят още задължения, които най-често са домакински (гладене, пране и почистване), но без да увеличават съответното заплащане на бавачката. Понякога дори се стига до моменти, в които бавачката се превръща в домашна помощница, което кара много бавачки да започват да търсят други ангажименти с надеждата там да ги третират по-добре.

Поради тази причина бихме се обърнали към клиентите си със следните думи: „Родители, когато добавяте допълнителни задължения след първоначалната уговорка с бавачката, помислете и за промяна в заплащането. Така е справедливо.“

 

Транспорт

Ако живеете в отдалечен район и детегледачката трябва да се предвижва до Вас с личен автомобил, такси или градски транспорт, това би означавало допълнително заплащане. Някои семейства осигуряват месечна карта за градския транспорт, като компенсация за пътуването.

Към транспорта също добавяме и случаите, в които детегледачката води и взима децата от различни дейности, като училище, градина, уроци и т.н. Ако ги вози с личен автомобил - предложете допълнителна компенсация за използваното гориво, ако ги вози с Ваша кола – не забравяйте да осигурете достатъчно гориво в резервоара или да й дадете достатъчно пари, за да зареди сама.

 

Опит

Дойдохме до най-важната част от уравнението, и това е опитът на гледачката. Повече опит означава повече заплащане. Но трябва да бъдат честни относно опита си - грижата за малкия им брат или сестра не е задължително да се счита за "години опит". Ако са имали действителни занимания за гледане на деца, които не са членове на семейството, може да добавят това към общата годишна сума. Опитните детегледачки получават повече, в сравнение с тези, които са с по-малък опит. По-високото заплащането заради повече години опит може да накара детегледачките да вършат още по-съвестно работата си, което пък от своя страна може да Ви накара да бъдете по-спокойни, тъй като детегледачката ще полага повече грижи за детето Ви и ще бъде по-ангажирана и всеотдайна.

Ние предлагаме обучения, с които да повишим квалификацията на гледачките, за да натрупат нови умения и да отговарят на изискванията на повечето родители за грижа към децата им: възпитателно и педагогическо отношение към децата, приучаване към самообслужване (самостоятелно хранене, използване на тоалетна, подреждане на играчките), по-модерни и по-нестандартни методи на обучение, отглеждане по метода Монтесори (което в момента е много актуално сред родителите), логопедични упражнения за развитие на говора и речта.

 

Празнични и почивни дни

Ако желаете да ползвате услугите на детегледачка в почивни дни (събота и неделя) или на официални празници, то неминуемо трябва да сте склонни да платите и по-висока цена за услугата. Всеки предпочита да е със семейството си през почивните и празничните дни, така че ако искате да си осигурите бавачка тогава, предложете адекватно заплащане за причиненото евентуално неудобство и допълнителен труд.

 

Извикване в последния момент

На всеки се случва да му излезе нещо в последния момент (важна бизнес среща, неодобрена отпуска, здравословен проблем). В такива моменти може да извикате бавачка, ако и тя няма предварителен ангажимент, но бъдете сигурни, че нарушавате и нейните планове. Така че бъдете склонни да й предложите по-високо от обичайното заплащане, за извънредната ситуация и непредвидения ангажимент.

 

Грижи за през нощта

По една или друга причина някои родители имат нужда от детегледачка точна за през нощта (работят нощни смени, излизат на парти да се позабавляват). Някои детегледачки са готови да поемат и нощни ангажименти. Но не забравяйте, това си е нощен труд и той трябва да бъде заплатен подобаващо. Да, през нощта детето в повечето случаи спи и не изисква грижи, но бавачката трябва да е на разположение. Често при децата се случва да вдигнат температура точно през нощта, някои стават през нощта до тоалетна или просто се събуждат с плач от лош сън. В такива случаи неминуемо трябва адекватна реакция, добър подход и отношение от една опитна бавачка.

 

Специални нужди

Често се случва гледаните деца да имат специални нужди – здравословен, емоционален проблем или просто по-специално отношение. Астма, ДЦП, аутизъм, синдром на Даун, дислексия, фобия, свръхчувствителност и свръхемоционалност, прекалена активност и трудно съсредоточаване – това са само част от нуждите, към които трябва да се подходи с повече професионализъм, подготовка, разбиране и търпение. А това изисква повече опитност и умения у една детегледачка. Все пак сигурността и комфортът на детето са най-важните за един родител и поверяването на детето в опитни ръце осигурява и неговото спокойствие и сигурност.

 

Така стигаме отново до въпроса на всеки родител, решил се да наеме детегледачка, която да поеме грижите за наследника му: „Колко ще ми струва?“ Както вече разбрахте, това зависи от Вашите изисквания, предпочитания, условия на труд, които предлагате, вида ангажираност и списъка с ежедневните задачи. Първо си задайте въпроса „Какво търся?“, за да можем да Ви отговорим „Колко ще струва“. Бъдете реалисти и не очаквайте високи изисквания да струват ниска цена. Всеки работи за пари и знае как се изкарват. А наемете ли бавачка за детето си, за да осигурите достатъчно време за практикуване на Вашата професия, то тази услуга със сигурност Ви е необходима и Ви е от полза, така че я оценете справедливо!

Използвайте нашия Калкулатор по-долу, за да добиете представа и да се ориентирате за цената на услугата „Детегледачка“. 

Детегледачки цена   Детегледачки софия цени   Колко се плаща на детегледачка   Цена на час   Колко струва гледане на дете  
Попълнете всички полета, и ще ти покажем ориентировъчното заплащане. Когато публикуваш обява и опишеш всичките си изисквания, задължения и условия, бавачките ще изпратя своята оферта към теб.

Средното заплащане на детегледачка по Вашите критерии е лв / час

Bavachki.bg използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване

Приемам
Виж още