Начало 10 качества които всяка бавачка трябва да притежава

10 качества които всяка бавачка трябва да притежава

Имате изключително важната работа да се грижите за децата на нашите клиенти. Затова се очаква да сте надеждни, любезни и ентусиазирани и да използвате Вашата креативност по всяко време.


1.Порядъчност

Порядъчността е основното качество, което трябва да притежавате

-затова винаги се старайте да вършите добре и съвесно работата си за да имате повече значки и добри коментари

2. Лоялност

Ролята на бавачката 
Една бавачка трябва да работи в партньорство със семейството, като поема отговорност за безопасността и развитието на децата. Не се приветства диктатура от страна на бавачката. Трябва да сте наясно с това, че дори да имате по-голям опит с гледането на деца, отколкото имат родителите, ролята ви е само да помагате и съветвате, но не и да се намесвате и да променяте установените от родителите правила. Също така трябва да сте достатъчно деликатна и да не натрапвате своята ценностна система, а да учите детето на тази, която е приета в семейството, независимо дали я одобрявате или не.

3.Издръжливост

Предимство е, ако нямате здравословни ограничения – ако детето е още бебе, то трябва да се носи често на ръце, а понякога да се вдига и детската количка. С малките деца трябва да се правят дълги разходки, а често се налага и да се тича след тях. Освен това, често боледуващата бавачка, надали ще удовлетвори семействата.

4. Да обича децата

Бавачката трябва да е нежна, разбираща, спокойна. Идеалната помощница трябва да обича децата, но да внимава да не ги разглезва с прекалено внимание. Докато гледате децата, не трябва да се заяждате с тях или да ги наказвате своеволно. Ако сте от хората които постоянно негодуват и са суетни-определено не сте подходящи за тази работа

5. Отговорност

Отговорният човек няма да си позволи да закъснява редовно или да не идва на работа, без да ви предупреди предварително. Стриктната бавачка разбира, че със закъснението си подвежда родителите, които от своя страна също ще закъснеят за работа. Ако са изникнали непредвидени обстоятелства, сте длъжна навреме да уведомите семейството, за да могат да ѝ намерят заместник за деня.

Отговорната бавачка няма да остави детето без внимание, ще го храни навреме, винаги ще поддържа връзка с родителите.

Специфичните задължения на бавачките включват пране на децата, поддържане на чистотата на оборудването, играчките и помещенията, използвани от децата, а при необходимост и подготовката на детските ястия. Други дейности, като например посещения на басейна и библиотеката, също ще бъдат нейни отговорности, за да се насърчи социалното и образователното развитие на децата.

6. Образование

Важно качество за бавачките, на които са им поверени деца в училищна възраст, е да имат базови знания по учебната програма, а знанието на чужди езици е бонус. Много родители са убедени, че идеалната кандидатура е на бивш служител в училище или детска градина. Но такива бивши служители с по-дълъг трудов стаж имат и своите минуси: на такива хора им е трудно да се разделят с привичния начин за общуване с децата, а именно заповедния тон и постоянните заплахи към детето, че ако не слуша ще се оплаче на родителите му.

7. Спокойствие

Друго не по-малко важно качество е бавачката да е спокойна, уравновесена личност. Излишна жестикулация, бързо говорене и прекалена емоционалност са верен признак за нервозност и раздразнителност, с това ще предизвиквате в детето тревога и безпокойство. Докато със спокойна и невъзмутима дама, детето  ще се чувства комфортно и уверено.

8. Медицински познания (освен задължителния курс по  „Първа помощ)

Ще бъде чудесно, ако имате медицински познания. Тъй като децата са много пъргави, често падат и се нараняват, могат да се задавят и какво ли още не. Освен това, ще  можете по-добре да проследите за здравословното състояние на малчугана за който се грижите е болен - като се започне от обикновените настинки и се стигне до някои притеснителни нарушения в поведението и физическите навици.

9. Увереност

Бавачката трябва да е уверена в това, което върши, тъй като децата лесно улавят чувството на страх, паника, разсеяност при възрастните. Работата ви изисква да имате бърза реакция и често да взимате решения на мига.

10. Търпение

Непослушанието, плюенето на храна, истеричните изблици от страна на детето трябва да се посрещат спокойно от бавачката. Задачата ви е да се запасите с търпение. Търпение могат да губят майките, бащите и бабите, но бавачките нямат това право.


Други търсени умения:

  • дипломатичност
  • такт
  • ерудиция
  • аналитичност
  • изобретателност
  • желание за развитие
  • чувствителност
  • самообладание
  • широки познания за света около нас

Bavachki.bg използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване

Приемам
Виж още