Начало Блог Детегледачка или детско заведение

Детегледачка или детско заведение

(Време за четене: 5 минути и 11 сек)
Абонирай се
Детегледачка или детско заведение

По презумпция майката е тази, която поема грижите за детето след неговото раждане и излиза в отпуск по майчинство. И без да ни се сърдят бащите, които са избрали да гледат децата си, ще кажем: когато майката трябва да се върне на работа, да прекъсне майчинството си или по друга причина не е в състояние да се грижи целодневно за малкото си вече пораснало бебе, изниква въпросът: Кой ще гледа детето? Изключваме възможността семейството да има на разположение и да предпочете някоя баба, която да поеме грижите за детето. Остават два варианта: детско заведение или бавачка. Под „детско заведение“ имаме предвид ясла или градина, било то държавна, ако имате късмет да бъде прието детето ви там, или пък частна, както и родителски кооператив. Изборът между двете опции понякога е доста труден, защото всеки родител иска най-доброто за детето си, иска да осигури собственото си спокойствие и комфорт, но се съобразява с възгледите, разбиранията и финансовите си възможности. Държавните ясли и градини са най-евтиният вариант. Частните градини и кооперативи са по-скъпи, макар че таксите там варират спрямо квартала и предлаганите условия. Да си наемете бавачка на пръв поглед е най-скъпо, но дали наистина е така?

От какво зависи изборът?

Дали ще изберете да изпратите детето си в детско заведение или ще наемете бавачка, която да се грижи за него през деня, докато вас ви няма, зависи от няколко основни фактора:

Кога ще се върнете на работа?

Ако майката е решила да използва само първата година от майчинството си, то тя трябва да се върне през точно определен месец от годината на работа. Както знаем, държавните детски ясли и градини приемат нови деца от 15ти септември, така че ако майчинството, наред с платения отпуск, свършват преди това, то няма как да се възползвате от тази опция. Колкото до частните градини, те също са позапълнени през учебната година и може да се окаже трудно да намерите свободно място в желаната и удобна за вас детска градина насред учебната година. За кооперативите също може да се окаже почти невъзможно да се изберат, тъй като групичките вече са сформирани и свободни места може и да няма. В тези случаи изборът ви е предопределен и наемане на бавачка остава единственият възможен вариант. Но имайте предвид, че процесът по намиране и подбор може да се окаже не толкова лесен и бърз, така че не се сещайте в последния момент да търсите бавачка, седмица преди да се върнете на работа. Отделете си месец-два предварително, за да изберете точния кандидат!

Какъв е вашият график и работно време?

Ако имате стандартно работно време, от 8 до 17ч., и ако почивате събота и неделя и на официални празници, то детско заведение би ви устройвало идеално. Ако обаче работите на смени, до късно вечер, пък дори и през нощта, или ако трябва да работите през уикендите или по празници, то тогава сте силно ограничени в избора си. Дори и да изберете детско заведение, то трябва да съчетаете графика с половинката си или да помислите кой ще поеме грижите за детето, когато детското заведение не работи, а вие сте на работа. Опцията за наемане на временна бавачка или бавачка в определени дни и часове също е възможна.

Какъв в вашият бюджет?

Седнете и помислете каква сума сте склонни да заделите и да давате всеки месец за гледането на детето ви. Често пъти това е и определящо във вземането на решение от семействата дали да изберат детска градина или детегледачка. Имайте предвид, че таксата в държавните градини не надвишава 60лв. Ако запишете детето си и на допълнителни занимания (грубо, по 20лв. на вид занимание – английски, танци, спорт), то ще ви се върже 100-120лв. за три вида занимания), ако ходи пълен месец. При частните градини и кооперативи таксите варират спрямо квартала, в който се намират, престижа, условията, които предлагат (дейности, изхранване, работни часове). Може да запишете детето си в частна градина за 350лв. на месец, може и за 1000лв., та и повече. Тук обърнете внимание, че дори и да не ходи детето ви нито един ден на частната градина, пак ще дължите пълен размер от таксата. При бавачките заплащането също е различно – зависи колко часа ще гледа детето на ден, колко дни в седмицата, какви задължения ще й възложите, какви условия на труд ще й предложите (транспорт, допълнителни екстри), каква бавачка предпочитате (млада или по-опитна). За да сметнете абсолютно грубо и ориентировъчно, пребройте часовете заетост на месец и ги умножете по 7-10лв. на час. Може да използвате и нашия Калкулатор на сайта ни bavachki.bg.

Както всяко друго нещо, така и наемането на детегледачка или използването на услугите на детско заведение имат своите предимства и недостатъци. Накратко ще обобщим за вас кои са те.

Детско заведение

Предимства

Като начало бихме споменали, че всяко детско заведение за отглеждане на деца е лицензирано и функционирането му е определено със законови изисквания, което е предпоставка за по-голяма надеждност и професионализъм. То е структурирано – работното му време е точно определено по дни и часове, така че е напълно предвидимо. За децата се грижат обучени учители, педагози, медицински сестри, логопеди и други специалисти. Децата там се приучават на ред, дисциплина и рядко има своеволия, което може да е възпитателно. Много пъти точно градината помага на родителите в битките като „приучаване на гърне“, „обличане сам“, „хранене сам“, „самостоятелност“, „самообслужване“. Следват се учебни програми, които обучават децата в основни образователни направления и децата придобиват базови знания и умения. Играейки и общувайки ежедневно с други като тях, децата се научават на основни принципи на общуването, социализират се. На разположение са им разнообразни и различни от тези вкъщи играчки, книжки и занимания. Избирайки държавна детска градина, със сигурност ще е най-евтиният вариант, което няма да натоварва допълнително семейния бюджет.

Недостатъци

Самата мисъл да се струпат на едно място десетки деца, довежда неминуемо до безброй конфликти и ситуации, които пък са предпоставка за всякакви непредвидени инциденти и наранявания, които могат да застрашат сигурността на децата. Наред с това, всякакви бактерии и вируси виреят в пространството, препредават се и често децата боледуват от какви ли не болести – от варицела до въшки. Което пък довежда до друг проблем: често отсъстване от работа заради болест или търсене на алтернативен вариант за гледане на болно дете. Да не забравяме и периода на адаптация и нестихващ рев при завеждане на детето на градина и нежеланието му да ходи въобще там. И последно, работното време на детските заведения може да е напълно неподходящо за редица родители.

Наемане на детегледачка

Предимства

Наемането на бавачка може да ви осигури доста улеснения. Самият факт, че тя идва у вас, за да се грижи за детето ви вкъщи, в позната обстановка, елиминира задължението ви да водите детето някъде, за да го гледат. Ранното ставане и недоспиване на детето, бързането сутрин, истериите по оставянето на друго място – всичко това си спестявате чрез идването на бавачка у вас. Да, има период на адаптация, но той е сравнително по-лесен, защото детето не трябва да свиква с ново място, а само с нов гледач. Вие може да упражнявате директен контрол и да наставлявате детегледачката как да се грижи за детето ви – спрямо вашите разбирания, възгледи и изисквания. Детето ви получава персонално отношение, нуждите му се поемат от човек, който отговаря само за него, а не за още 10, 20 или 30 деца. Дори и да имате повече от едно дете, за които да се грижи бавачката, то децата са свикнали едно с друго, близки са си, така че няма да е нещо различно и необичайно да прекарват ежедневието си заедно. А дори може да ви излезе и по-евтино да наемете детегледачка, ако имате две или три деца, отколкото да плащате няколко такси в частни детски градини. И основното предимство – графикът на бавачката, кога идва и си отива, е съобразен с вашия собствен, така че няма да се чудите как да излезете по-рано от работа, за да вземете детето си от градина или на кого да го оставите, ако работите през уикендите.

Недостатъци

Ползването на услугите на детегледачка има и своите минуси, както всяко друго нещо, разбира се. При евентуално закъснение от страна на бавачката рискувате и вие самите да закъснеете за работа. Или ако бавачката ви се разболее, то оставате без сигурен вариант за гледач. Хубавото е, че винаги може да наемете временна детегледачка, която да замести отсъстващата ви постоянна бавачка (ползвайки нашите пакетни услуги, като агенция). За някои семейства наемането на бавачка си е сериозен разход и не са склонни да заделят такива средства. Но винаги имайте едно наум, че всъщност скъпото не е толкова скъпо, ако попаднете на некачествено евтино. И друг основен момент е, че вие сте работодателят, т.е. на вас се пада „честта“ да избирате, наемате, обучавате, упражнявате контрол. Ако не желаете да се нагърбвате с ангажимента по търсене и селектиране, или проверка на документи, квалификации и препоръки, то винаги може да наемете нашата агенция, за да си спестите всички тези главоболия. На вас ще остане само частта по одобрение и последващо наблюдение – дали бавачката се справя спрямо вашите виждания, дали гледа и възпитава, както вие искате, дали се отнася с правилния за вас подход към детето ви, дали отделя нужното му внимание.

Каквото и да изберете – детско заведение или бавачка, бъдете искрени със себе си, бъдете наясно какво искате, поинтересувайте се какво може да очаквате, какво може да изисквате и какво може да получите. И най-важното си остава вашето спокойствие и щастието на детето ви!

За кой град и район си търсите детегледачка?

Търсенето за чужбина се извършва само, като Премиум подбор, защото в момента нашата платформа не поддържа търсене извън София и Варна.

Колко часа ще имате нужда от бавачка?

На какъв график?


Кога са родени твоите деца?
    Кога имаш нужда от детегледачка?
    Можем да извършим подбора на детегледачка вместо теб, срещу заплащане, но ако желаеш можеш да публикуваш и безплатно търсене.
    Премиум подбор
    Ние ще потърсим опитна и препоръчана детегледачка вместо теб, лично ще интервюираме всички кандидати, ще им изградим психопрофил, ще проверим техните препоръки и документи.
    • Спести време

      Специалисти в подбора ще свършат всичко вместо теб
    • Проверени

      Лично ще интервюираме и проверим техните препоръки
    • Опитни

      С богат опит и препоръки от други родители
    • 3 месеца гаранция

      Ако избраната бавачка не ти допадне, ще намерим нова напълно безплатно

    • Депозит

      Заплаща се депозит {amount}лв, за да стартираме търсенето
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Остатък

      Останалата сума от {amount}лв се заплаща, когато наемеш своята детегледачка
    • Заплащане

      Заплаща се {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      Не дължиш нищо предварително! Заплаща се след като наемеш своята детегледачка сумата от {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Отстъпка

      Подпишете до {date} и ще получите {amount} отстъпка от цената!
    Имаш още въпроси?
    Ако имаш още въпроси или неяснота - свържи се с нас. Звънни ни на +359889323253, пиши ни имейл на info@bavachki.bg или заповядай в нашият офис на адрес: гр. София, бул. Александър Стамболийски 34.
    Или ако предпочиташ можеш да си чатиш с нас ни пиши във Viber или в Messenger

    Избирам Премиум подбор
    или
    Безплатно намиране
    Ние ще ти предоставим нашата платформа за използване напълно безплатно. В нея ще можеш да публикуваш обява, да събереш кандидатури, да разгледаш профилите им, да се свържеш с всяка една и да уговориш интервюта.
    Избирам Безплатно намиране
    Как можем да се свържем с теб при нови кандидатури?
    Успешно влезе със своят Facebook профил.
    Повече няма да те питаме за парола, но ще имаме нужда от твоят имейл и телефон, за да ти изпращаме кандидатурите.

    Вече имаш профил? Влез с него, преди да публикуваш.
    С имейл и паролата въведена тук ще можеш да влизаш в своят профил, където да виждаш кандидатите по обявата си.

    Почти сме готови! Опиши в кратък свободен текст твоето търсене.

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.

    Твоята заявка е изпратена

    1. Ще се свържем с Вас на посоченият телефон, за да изградим заедно профилът на бъдещата Ви детегледачка
    2. След което ще очакваме да ни преведете депозит в размер на 100 лв. по банков път, за да стартираме търсенето
    3. Когато намерим подходящи кандидати, ще ги изпратим на предоставеният от Вас имейл адрес.
    4. Когато се спрете на някой от кандидатите, ще организираме интервю в удобно за Вас време и място.
    Назад

    Вход в профила

    Продължи
    Назад

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.
    Може би е вече имате акаунт и се опитвате да регистрирате нов? В случай, че е така, можете да опитате да си възстановите паролата от страницата Забравена парола
    Здравей , въведете кода от SMS-а тук.
    Изпрати SMS отново
    Вход в профила
    Здравей ,
    Забравена парола?
    Вход в профила
    Публикувана на 25.04.2024

    Bavachki.bg използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване

    Приемам
    Виж още