Начало Блог Бавачка след майчинство. Грижа за новородено

Бавачка след майчинство. Грижа за новородено

(Време за четене: 3 минути и 40 сек)
Абонирай се
Nanny after maternity. Care for a newborn

Майчинството в България е една година, през която получавате 90% от средното си брутно възнаграждение. След това имате право на втора година за гледане на малко дете, през която получавате 380лв. И трета година, в която може да излезете в неплатен отпуск, т.е. не получавате нищо от държавата и работодателя, но пазите работното си място. Много родители обаче, в частност майки, решават да не използват втората и третата година майчинство, та даже и не цялата първа година, и се връщат на работа след навършения шести месец на детето си. Или пък не спират да работят през цялото време, докато се грижат за малкото си бебе вкъщи. Причините за този избор могат да са много, твърде лични и субективни. Няма грешно или правилно решение, има най-подходящо решение за дадената майка, дете и семейство. Така че общи правила не можем да дадем, а и не искаме.  

Бихме желали само да подсетим всички майки, независимо дали са се върнали на работа след шест месеца, година или две майчинство, че имат избор! Има кой да им гледа детето, има на кого да разчитат, има на кого да се доверят! Ако нямат на разположение някоя енергична и отзивчива баба или добро детско заведение, то винаги могат да си наемат бавачка, квалифицирана и с опит, която да поеме грижите за тяхното невръстно бебе, което те първа започва да се захранва, или пък прави първите си стъпки, или вече е самостоятелно и търсещо себе си човече.  

Кои са предимствата да се върнете по-рано на работа? 

На първо място – финансова стабилност. Ако изкарвате доста повече пари, ако ходите на работа, отколкото да сте в отпуск по майчинство, то определено това е важен фактор. Финансовата страна на нещата е винаги важна, за много семейства съществена, пък дори и жизненоважна. Макар че не живеем, за да работим, то работим, за да живеем. 

На второ място ще отбележим професионалната квалификация, контакти и загуба на способности или постижения в работната сфера. За много професии и позиции е валидно правилото, че ако излезеш от бранша за година или повече, то ще ти е необходимо много дълго време да продължиш от там, докъдето си бил стигнал, преди да се отделиш от професионалното си развитие. Много майки не желаят да рискуват кариерата си, оставайки за дълго вкъщи.  

Тук искаме да вметнем и друго: майчинството може да бъде и една чудесна възможност за усъвършенстване на професионалните умения на родителя или за преквалификация. По време на отпуска по майчинство може да преминете различни курсове, които да ви помогнат в търсенето на по-добра работа или заемането на по-добра позиция, след като се върнете на пазара на труда. Така че, това може да е шанс за вас! 

Правата на майката 

Когато и да се върне майката на работа, то тя трябва да е наясно със своите права като родител на малко дете. Ако майката все още кърми, то тя има право на допълнително почивка по закон. Не може да поема нощни смени (след 22ч.) и е защитена от съкращение, ако има дете под 3 години. Дори и да бъде съкратен щатът й, то тя може да се договори с работодателя за по-голямо обезщетение (повече на брой брутни работни заплати). Ако се върнете на работа преди навършване на 2 години на детето ви, имате право да получавате половината от обезщетението за гледане на малко дете, дължащо ви се за втората година майчинство. 

Тук отваряме и една скоба – дори и да сте в отпуск по майчинство, то имате законово право да извършвате труд, за който да ви се плаща, чрез сключване на граждански договор.  

Съвети за вас 

Преди да се върнете на работа, обсъдете добре с партньора си графика за гледане на детето – кой и кога ще се грижи за него. Няма нищо по-лошо за взаимоотношенията между млади родители скандали, породени от недоразбиране. Ако имате друг близък човек, който може да ви помага с грижите за мъника или с домакинството, то не се срамувайте да помолите за помощ. Залагайте на бързо приготвящи се вечери, детска кухня, храна за вкъщи. Почивайте и спете възможно повече, грижете се за здравето си като се храните разнообразно, балансирано и здравословно. Бъдете на ниво, защото сте важни за своето дете. И прекарвайте възможно повече време с него, то и вие имате нужда от това.  

Дори и да не започнат нещата идеално, дайте си малко време – няколко седмици, дори месеци, за да видите как се справяте. Ден с ден не си прилича, така че понякога може да се чувствате като супергерой, успял да направи сложен доклад в работата, да изведе детето на разходка, пък и да се наспи през нощта. Друг път може да ви се струва, че светът ви пропада и не ви се отдава нищо. Ако обаче се чувствате постоянно изморени, изтощени, депресирани и нещастни, то е време за промяна. Дали ще наемете някой, който да ви помага не само с детето, но и с домакинството, или дори ще се откажете от така жадуваната работа – изборът остава за вас. Всеки решава кои са приоритетите му на този етап. 

Защо да изберете детегледачка? 

Бавачките са квалифицирани и обучени да се грижат за деца – от невръстни бебета до подрастващи младежи. Те гледат децата в собствените им домове, така че обстановката им е позната. Детегледачките идват и си отиват тогава, когато вие пожелаете. Работният им график е съчетан с вашия собствен, така че може да бъдете спокойни, че децата ви са в сигурни ръце, докато вие работите. Вие сте тези, които диктувате правилата – как ще се отглежда детето ви, как ще се възпитава, какво ще яде, кога ще спи, с какво ще играе. Дори и детето ви да се разболее, то не трябва да отсъствате от работа, за да се грижите за него, а може да се доверите на професионалните грижи на бавачката, която е обучена как да действа в подобни ситуации. Мъничето ви не трябва да е навършило определена възраст, за да може да се възползвате от услугите на бавачка. Предимствата са многобройни, така че, стига да имате желанието да наемете детегледачка, няма да сгрешите. Колкото до избора на точната бавачка, която да покрива максимално вашите изисквания, винаги може да се доверите на нашата Агенция за подбор на детегледачки, за да спестите ценно време и главоболия. 

И накрая ще ви пожелаем успех – в родителството, в работата, в личния ви живот! Всичко е въпрос на организация, желание и нагласа. 

Ние разполагаме с голям набор детегледачки, които имат опит точно с грижата за новородени, вижте повече от тук.

За кой град и район си търсите детегледачка?

Търсенето за чужбина се извършва само, като Премиум подбор, защото в момента нашата платформа не поддържа търсене извън София и Варна.

Колко часа ще имате нужда от бавачка?

На какъв график?


Кога са родени твоите деца?
    Кога имаш нужда от детегледачка?
    Можем да извършим подбора на детегледачка вместо теб, срещу заплащане, но ако желаеш можеш да публикуваш и безплатно търсене.
    Премиум подбор
    Ние ще потърсим опитна и препоръчана детегледачка вместо теб, лично ще интервюираме всички кандидати, ще им изградим психопрофил, ще проверим техните препоръки и документи.
    • Спести време

      Специалисти в подбора ще свършат всичко вместо теб
    • Проверени

      Лично ще интервюираме и проверим техните препоръки
    • Опитни

      С богат опит и препоръки от други родители
    • 3 месеца гаранция

      Ако избраната бавачка не ти допадне, ще намерим нова напълно безплатно

    • Депозит

      Заплаща се депозит {amount}лв, за да стартираме търсенето
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Остатък

      Останалата сума от {amount}лв се заплаща, когато наемеш своята детегледачка
    • Заплащане

      Заплаща се {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      Не дължиш нищо предварително! Заплаща се след като наемеш своята детегледачка сумата от {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Отстъпка

      Подпишете до {date} и ще получите {amount} отстъпка от цената!
    Имаш още въпроси?
    Ако имаш още въпроси или неяснота - свържи се с нас. Звънни ни на +359889323253, пиши ни имейл на info@bavachki.bg или заповядай в нашият офис на адрес: гр. София, бул. Александър Стамболийски 34.
    Или ако предпочиташ можеш да си чатиш с нас ни пиши във Viber или в Messenger

    Избирам Премиум подбор
    или
    Безплатно намиране
    Ние ще ти предоставим нашата платформа за използване напълно безплатно. В нея ще можеш да публикуваш обява, да събереш кандидатури, да разгледаш профилите им, да се свържеш с всяка една и да уговориш интервюта.
    Избирам Безплатно намиране
    Как можем да се свържем с теб при нови кандидатури?
    Успешно влезе със своят Facebook профил.
    Повече няма да те питаме за парола, но ще имаме нужда от твоят имейл и телефон, за да ти изпращаме кандидатурите.

    Вече имаш профил? Влез с него, преди да публикуваш.
    С имейл и паролата въведена тук ще можеш да влизаш в своят профил, където да виждаш кандидатите по обявата си.

    Почти сме готови! Опиши в кратък свободен текст твоето търсене.

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.

    Твоята заявка е изпратена

    1. Ще се свържем с Вас на посоченият телефон, за да изградим заедно профилът на бъдещата Ви детегледачка
    2. След което ще очакваме да ни преведете депозит в размер на 100 лв. по банков път, за да стартираме търсенето
    3. Когато намерим подходящи кандидати, ще ги изпратим на предоставеният от Вас имейл адрес.
    4. Когато се спрете на някой от кандидатите, ще организираме интервю в удобно за Вас време и място.
    Назад

    Вход в профила

    Продължи
    Назад

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.
    Може би е вече имате акаунт и се опитвате да регистрирате нов? В случай, че е така, можете да опитате да си възстановите паролата от страницата Забравена парола
    Здравей , въведете кода от SMS-а тук.
    Изпрати SMS отново
    Вход в профила
    Здравей ,
    Забравена парола?
    Вход в профила
    Публикувана на 28.03.2024

    Bavachki.bg използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване

    Приемам
    Виж още